De grote 5
De term ‘De grote 5’ of ‘The big five’ vond zijn oorsprong in Afrika. De eerste menselijke bewoners van Afrika waren vaak jagers en/of verzamelaars.
Tot in het begin van de 20e eeuw werden de meest gevaarlijkste en lastigste dieren om te doden opgenomen in de Big 5.
Het was algemeen geweten dat deze top 5 van wilde dieren de jagers zelf ook aanvielen en doodden.
Ook al zijn ze niet de allergrootste wilde dieren van Afrika, zijn ze wel de 5 gevaarlijkste dieren die het moeilijkst te vinden en te doden waren.
Vandaag de dag vormen de vijf machtigste wilde dieren van Afrika nog steeds de Big 5.
Jaarlijks bezoeken duizenden toeristen Afrika en doorkruisen ze de mooie Afrikaanse landschappen tijdens hun Safari-vakantie.
Dagelijks maken ze één of meerde game-drives waarin ze met de wagen, en soms zelfs te voet op zoek gaan naar de heersers van het dierenrijk.
Urenlang rijden ze door de Afrikaanse wildernis om nu –in tegenstelling met het geweer vroeger- met de camera op jacht te gaan en de mooiste foto’s te ‘schieten’ van de grote 5.
1. De buffel
De buffel is met zijn 500 tot 950 kilogram het meest onvoorspelbaarste dier van de Big 5. Ze leven in groep en wanneer ze zich bedreigd voelen gaan ze snel over tot de aanval.
Meerdere exemplaren uit een kudde werken soms samen om zelfs leeuwen op afstand te houden.
Deze graseters moeten dagelijks drinken. Men vindt ze dus regelmatig terug nabij waterbronnen. Afkoelen doen ze vaak in modderpoelen.
Later beschermt de opgedroogde modder hen tegen de zon en tegen insecten.
En, … al zien ze er niet gevaarlijk uit en zijn ze het gemakkelijkst te spotten dier van de grote 5, durven buffels ook mensen totaal onverwacht aan te vallen.
2. De olifant
Ze kunnen vier meter hoog worden, 7000 kg wegen, gemiddeld ongeveer 70 jaar oud worden, ongeveer 140 kilogram voedsel per dag naar binnen werken en dagelijks nog eens ongeveer 110 tot 190 liter water drinken.
De Afrikaanse olifant is vandaag het grootste levende landzoogdier van de wereld!
Volwassen mannetjes leven vaak alleen. Kuddes bestaan uit vrouwtjes en hun jongen. Elke kudde wordt geleid door de ‘matriarch’, het dominantste vrouwtje van de groep.
De slurf van de olifant is multifunctioneel. Deze wordt gebruikt om te ademen, water te drinken, knuffelen, dingen verplaatsen en oppakken en om er mee te douchen en te worstelen.
3. Het luipaard
Met hun grote klauwen en hun enorme springvermogen brengen luipaarden veel tijd door in bomen. Enkel in de ochtend of de vroege avond is deze katachtige te bewonderen op de grond.
De prachtige gevlekte vacht van het luipaard zorgt ervoor dat zij in bomen zo goed als perfect gecamoufleerd zijn.
Het luipaard gaat solitair door het leven. Enkel tijdens de paartijd dulden zij het bezoek van een soortgenoot.
Het luipaard is niet alleen één van de mooiste dieren van Afrika, maar het is ook het moeilijkst te spotten dier uit de Big Five.
4. De leeuw
De gigantische tanden, zijn machtige brul en zijn sublieme jachtkunsten maken dat de leeuw de koning der dieren is!
Leeuwen zijn enkel actief in de ochtend, bij valavond en tijdens de nacht.
Ondanks dat de mannetjes het meeste territoriale gedrag vertonen, zijn de vrouwtjes de échte jagers binnen de troep.
Zij werken samen om antilopen, wildebeest en zebra’s op te jagen. Omdat zij zo goed samenwerken kunnen zij zelfs groter wild vangen, zoals giraffen en buffels.
Overdag is de leeuw vrijwel niet actief. Per dag eet de leeuw wel zo’n 7 kg vlees. Maar na het eten is het tijd om te rusten, soms wel de ganse dag lang.
5. De neushoorn
De neushoorn is, na de olifant, het tweede grootste landzoogdier ter wereld. Een volwassen neushoorn weegt al snel tussen de 1800 en 2700 kg en haalt snelheden van 50 kilometer per uur!
Ook al zijn ze het moeilijkst te spotten en zijn ze de meest bedreigde diersoort uit de Big 5, ze hebben één van de gevaarlijkste reputaties.
Zodra het schemerig wordt, wordt de neushoorn actief. Men bezoekt ze het best overdag, wanneer ze liggen te slapen in de schaduw van bomen en struikgewas.