Blog B&E Onderwaterfotografie

14 december 2019

Duiken in de Filipijnen

door Bruno Van Saen

Spectaculaire landschappen, mysterieuze lagunes, smaragdgroene wateren, ... De net iets meer dan zevenduizend eilanden van de Filipijnen bieden tal van mogelijkheden om er fantastische combi-duikreizen te maken. Maar … hoe, waar en wanneer kan je het best deze bijna veertigduizend kilometer lange kustlijn verkennen?


Lees meer

31 oktober 2018

De natuurwonderen van INDONESIË

door Bruno Van Saen

Azuurblauwe zeeën, parelwitte zandstranden, een overvloed aan uitzonderlijke diersoorten, ongerepte natuur en een variatie aan duizenden eilanden. De biodiversiteit van Indonesië is de op één na (na Brazilië) meest gevarieerde van de wereld. Ziehier een overzicht van onze favoriete diertjes en duikplaatsen in Indonesië.


Lees meer

16 April 2018

ROMBLON: en zijn zeldzame zeeslakken

door Bruno Van Saen

Lembeh, Anilao, Bali en Ambon. De topplaatsen als het gaat om macro duiken. Voor sommige duikers is het afzoeken van zanderige- en modderige bodems (muckdiving) een saaie aangelegenheid. Wij zijn er echter als de kippen bij als er zich een nieuwe macrobestemming aanbiedt.


Lees meer

29 November 2017

ECUADOR: een uniek stukje natuurgebied

door Bruno Van Saen

Welke is voor jou dé ultieme reis? Een reis die je als duiker absoluut minstens éénmaal moet beleefd hebben? Een droombestemming en een plaats waarvan je hart sneller gaat slaan en op de eerste plaats staat op jouw bucketlist?’ Zonder enige twijfel en zonder nadenken valt het woordje Galapagos uit mijn mond.


Lees meer

24 April 2016

Juweeltjes van de zee

door Bruno Van Saen

De grootste angst bij duikers wordt nog steeds veroorzaakt door de machtige kaken en de gekartelde tanden van haaien. Nochtans leeft er op onze riffen en zeebodems een enorme familie van zeer giftige zeedieren: de schorpioenvissen of Scorpaenidae


Lees meer

31 Maart 2016

Succesvol onderwaterfotograferen

door Bruno Van Saen

Er zijn geen geheimen, toch niet bij ons! Maar het maken van schitterende onderwaterfoto’s vereist nu eenmaal veel meer kennis dan het maken van prachtige beelden boven water. Om mooie onderwaterfoto’s te maken heb je de perfecte balans nodig in wat wij noemen, onze ‘Driehoek tot succesvolle onderwaterfotografie’.


Lees meer

29 Januari 2016

Nachtduiken in de Malediven

door Bruno Van Saen

Je moet absoluut gaan nachtduiken op de Malediven! Tot onze grote verbazing kregen wij meerdere malen dit advies. Na een teleurstellend bezoek in 2009 besloten we deze eilandengroep een tweede kans te geven én de nachtduiken gelijk in te plannen.


Lees meer

20 November 2014

Frans Polynesië: De noord- en zuidpas van Fakarava ...

door Bruno Van Saen

Sinds 2006 zijn Fakarava en de zes atollen van de Tuamotu-archipel geklasseerd als biosfeerreservaat door UNESCO. Samen met Rangiroa behoort Fakarava tot de beste duikbestemmingen ter wereld.


Lees meer

19 November 2014

Frans Polynesië: Rifhaaien en dolfijnen bij Rangiroa ...

door Bruno Van Saen

De wateren rond Rangiroa maken deel uit van een beschermd gebied, het aantal duikstekken is er dus heel beperkt. Maar in de Tiputapas zou het krioelen van de vissen, en het rif is de thuishaven van een groep tuimelaars.


Lees meer

18 November 2014

Frans Polynesië: De bultuggen van Moorea ...

door Bruno Van Saen

Het Polynesische eiland Moorea is samen met Tonga (gelegen in Papoea-Nieuw-Guinea) en de Silver Banks (Dominicaanse Republiek) één van de topplaatsen voor het spotten van bultrugwalvissen.


Lees meer

12 Augustus 2014

Duiken in Sint Eustatius of Statia...

door Bruno Van Saen

Nooit eerder had ik gehoord van Statia, zoals de lokale bevolking het noemt. Maar Sint Eustatius heeft waarschijnlijk wel de vele deelnemers, en zeker ook mijzelf enorm verrast aan diversiteit en mariene leven.


Lees meer

11 Juli 2014

TOP 100 meest populaire onderwater critters ...

door Bruno Van Saen

Graag stellen wij U onze Top 100 voor van de meest bizarre vissen, garnalen, krabbetjes, inktvissen, en zo veel meer dat wij of onze duikgidsen tot nog toe hebben gevonden.


Lees meer

29 December 2013

De walvishaaien van Cenderawasih Bay

door Bruno Van Saen

In augustus 2008 deed een patrouilleteam van het Cenderawasih National Park één van de bizarste ontdekkingen ooit. De lokale vissers maken er gebruik van hun ‘bagans’, en ... dagelijks zouden walvishaaien hier in grote aantallen uit de diepte naar de oppervlakte komen.


Lees meer

22 Februari 2011

Bali: Reizen en duiken in het land van de Goden

door Bruno Van Saen

Het is al lang geweten dat de Indonesische eilanden heel wat te bieden hebben wat betreft fauna en flora. Maar inmiddels kan ook ikzelf de uitspraak ‘Als je er eenmaal bent geweest, keer je er zeker eens terug’ bevestigen.


Lees meer

12 December 2009

LEMBEH: Hugycup 2009 vanuit een andere hoek.

door Bruno Van Saen

De laatste jaren is de populariteit van de onderwaterfotografie enorm toegenomen. Mede dankzij de digitale fotografie gaan menig duikers met hun cameraatje de diepte in op zoek naar de beste foto’s. Doch blijkt de perfecte foto niet zo eenvoudig te maken.


Lees meer