Hengelaarsvissen: Er bestaan 45 soorten hengelaarsvissen ...

Een reuzen hengelaarsvis zit bewegingsloos op een spons


De familie van de hengelaarsvissen of antennariida is onderverdeeld in 12 geslachten en kent 45 verschillende soorten. De grootte van de hengelaarsvis varieert meestal tussen 5 en 40 cm, maar er worden ook enorm kleine exemplaren gevonden die niet groter zijn dan een paar millimeter. Deze meesters in de camouflage komen voor in verschillende kleuren. Zij nemen trouwens ook perfect de kleur aan van bijvoorbeeld de spons waarop ze zich verborgen houden. Bovendien zijn ze door hun kleurvariëteit (zwart, rood, oranje, geel, bruin, wit, purper, groen) enorm moeilijk te determineren. Exemplaren van dezelfde soort kunnen er totaal verschillend uitzien.

Ik weet nog altijd niet of ik ze nu mooi of lelijk moet omschrijven want hengelaarsvissen zijn namelijk vaak uitgerust met vlekken, strepen, wratten, huidplooien en/of filamenten. Eigenlijk imiteert de hengelaarsvis substraten zoals met algen begroeide stukken koraal, steen, zeewier, algen of zelfs dieren zoals zakpijpen, koralen en sponzen. Zijn borstvinnen lijken op voetjes met kleine tenen. De rugvinnen zijn eerder uitsteeksels waarvan de eerste rugstekel is omgevormd tot een beweeglijke hengel met aan het uiteinde een vlezig op aas gelijkend aanhangsel. Dit verklaart dan ook meteen waarom deze vissen hengelaarsvissen of ook wel voelsprietvissen genoemd worden.

 
Reuzen hengelaarsvis Reuzen hengelaarsvis
Wratten hengelaarsvis Wratten hengelaarsvis
Gestreepte hengelaarsvis Gestreepte hengelaarsvis
Om prooien aan te trekken beweegt hij zijn hengel en aas voor het hoofd. Hiermee bootst hij voedsel na zoals wormpjes, garnaaltjes of kleine visjes. De prooi nadert om het aas te pakken maar wordt dan eigenlijk zelf razend snel naar binnengezogen en opgezwolgen door de geduldige hengelaar. Hij beschikt immers over de snelste gaap en zuig beweging van alle vissoorten: deze duurt amper 6 milliseconden.

De gestreepte, ook wel de harige hengelaarsvis genoemd, staat waarschijnlijk wel op het verlanglijstje van iedere duiker. In tegenstelling tot de andere vissen van zijn familie loopt hij echter graag rond.

Hengelaarsvissen, of misschien wel beter gekend als frogfishes (hun engelse benaming), zijn heel moeilijk te vinden en zitten meestal bewegingsloos op sponzen. Zwemmen doen ze zelden. Om korte afstanden af te leggen gaat de hengelaarsvis gewoon wandelen of wat galopperen.

De recentste ontdekking van een nieuwe soort hengelaarsvis dateert slechts van 2008: de Ambon hengelaarsvis. De uitschieter bij de hengelaarsvissen is de sargassovis (Histrio histrio). Deze soort leeft enkel in het sargassowier en is de enige soort van zijn geslacht. Vaak worden deze vissen opgemerkt aan de oppervlakte wanneer er een stukje losgeraakt sargossowier voorbij drijft.

De uitdaging van menig onderwaterfotograaf is het vastleggen van iets waarvan de reden tot nog toe totaal ongekend is: het geeuwen van de hengelaarsvis. Dit tijdrovend fenomeen wordt slechts af en toe waargenomen.


Soorten hengelaarsvissen :



Sargassovis, geslacht Histrio :