Koraalduivels: Er bestaan 16 soorten koraalduivels ...

De koraalduivel beschikt over elf tot dertien zeer giftige rugstekels.


Koraalduivels behoren zeker tot één van de mooiste en opvallendste bewoners van het rif. Mede dankzij hun prachtige vinnen zie je ze soms heel sierlijk boven het koraal zweven. Hun grootste kenmerken zijn de onvertakte vinstralen, waartussen zich vliezen bevinden.

Alle koraalduivels hebben elf tot dertien rugvinstralen, drie anaalvinstralen en twee buikvinstralen. Maar belangrijk om weten is dat de vinstralen van de koraalduivel verbonden zijn met gifklieren. Vandaar waarschijnlijk de benaming koraalduivel. Zijn Engelse benaming Lionfish heeft hij tevens ook te danken aan zijn vinnen, waar ze worden vergeleken met de manen van een leeuw.

Koraalduivels behoren tot de familie van de schorpioenvissen (Scorpaenidae) waarin ook de steenvissen zijn onderverdeeld. De koraalduivel is echter niet zo giftig als de steenvis maar een prik zal al heel snel zwelling, hevige lokale pijn, ademhalingsmoeilijkheden en soms ook hartklachten veroorzaken. Vreemd genoeg worden hun giftige vinnen niet gebruikt voor de jacht maar enkel als middel ter verdediging. Dreigt er gevaar, dan draait hij meestal zijn opgezette rugstekels naar de indringer of aanvaller.

 
Harlekijn spookfluitvis Dwergkoraalduivel
Harlekijn spookfluitvis Closeup koraalduivel
Robuuste spookfluitvis Dwergkoraalduivel
Overdag houden koraalduivels zich meestal verscholen in het rif en hangen ze ondersteboven met hun buik tegen het plafond van een grot. Bij valavond worden ze actief en gaan ze op jacht. De koraalduivel leeft van kleine vissen, mosselen, garnalen en krabben. Uiterst langzaam en voorzichtig drijft hij zijn prooi in een hoek door zijn vinnen te spreiden, waarna hij dan bliksemsnel naar voor schiet en zijn prooi naar binnen zuigt.

Het kleurenpallet en de grootte van de koraalduivel zijn afhankelijk van de soort. Het lichaam van de meeste soorten wordt overheerst door een rode, bruine of kastanjebruine kleur met witte strepen langs het lichaam en de vinnen. Koraalduivels worden onderverdeeld in drie geslachten: Pterois, Dendrochirus en Nemapterois. De twee laatste soorten worden beschouwd als dwergkoraalduivels. Zij bereiken een grootte van 20 tot 25 centimeter terwijl de eerste soort kan uitgroeien tot zelfs meer dan 40 centimeter.

Koraalduivels kunnen tot 30.000 eitjes per maand leggen. Het vrouwtje en het mannetje komen aan het wateroppervlak samen en voeren een korte balts uit. Hierin zwemmen ze een aantal keer omhoog en omlaag. Zij geeft haar eitjes af, die als één grote geleimassa aan elkaar plakken en hij geeft zijn sperma af om ze zo in open water te bevruchten. De gelei lost op en de jonge vissen komen na een paar dagen uit. Eerst zijn ze bijna doorzichtig, met een doorsnede van een paar millimeter. Meteen na de geboorte zoeken ze kalm water op dicht bij de kust (soms zelfs in riviermondingen). Hier brengen ze de eerste maanden door en voeden ze zich met plankton.

Koraalduivels kan je het best fotograferen tijdens een nachtduik. Je zal ook totaal geen moeite hebben om er eentje te vinden want al vrij snel zal je merken dat ze worden aangetrokken door het licht van je duiklamp.


Soorten koraalduivels, geslacht Pterois :



Soorten dwergkoraalduivels, geslacht Dendrochirus :