27 oktober 2021
In de Azoren was tot in 1980 de walvisvangst de belangrijkste bron van inkomsten. Gelukkig is de walvisvangst inmiddels gestopt en zelfs verboden. De laatste walvis werd er gedood in 1987 en vandaag de dag zijn de Azoren uitgegroeid tot Europa’s best bewaarde geheim.
22 april 2020
Veel collega duikers vragen ons regelmatig welke onze beste duikreizen waren. Wat zijn de mooiste bestemmingen en waar kan je het best gaan duiken om manta's te zien? In negen TOP 3 lijstjes hebben we getracht om een antwoord te geven op gelijkaardige vragen.
14 december 2019
Spectaculaire landschappen, mysterieuze lagunes, smaragdgroene wateren, ... De net iets meer dan zevenduizend eilanden van de Filipijnen bieden tal van mogelijkheden om er fantastische reizen te maken. Maar … hoe, waar en wanneer kan je het best deze bijna 40.000km lange kustlijn verkennen?
31 oktober 2018
Azuurblauwe zeeën, parelwitte zandstranden, een overvloed aan uitzonderlijke diersoorten, ongerepte natuur en een variatie aan duizenden eilanden. De biodiversiteit van Indonesië is de op één na meest gevarieerde van de wereld. Ziehier een overzicht van onze favoriete diertjes en duikplaatsen in Indonesië.
16 April 2018
Lembeh, Anilao, Bali en Ambon. De topplaatsen als het gaat om macro duiken. Voor sommige duikers is het afzoeken van zanderige- en modderige bodems (muckdiving) een saaie aangelegenheid. Wij zijn er echter als de kippen bij als er zich een nieuwe macrobestemming aanbiedt.
29 November 2017
Welke is voor jou dé ultieme reis? Een reis die je als duiker absoluut minstens éénmaal moet beleefd hebben? Een droombestemming en een plaats waarvan je hart sneller gaat slaan en op de 1e plaats staat op jouw bucketlist?’ Zonder enige twijfel en zonder nadenken valt het woordje Galapagos uit mijn mond.
24 April 2016
De grootste angst bij duikers wordt nog steeds veroorzaakt door de machtige kaken en de gekartelde tanden van haaien. Nochtans leeft er op onze riffen en zeebodems een enorme familie van zeer giftige zeedieren: de schorpioenvissen of Scorpaenidae
31 Maart 2016
Het maken van schitterende onderwaterfoto’s vereist veel meer kennis dan het maken van prachtige beelden boven water. Om mooie onderwaterfoto’s te maken heb je de perfecte balans nodig in wat wij noemen, onze ‘Driehoek tot succesvolle onderwaterfotografie’.
29 Januari 2016
Je moet absoluut gaan nachtduiken op de Malediven! Tot onze grote verbazing kregen wij meerdere malen dit advies. Na een teleurstellend bezoek in 2009 besloten we deze eilandengroep een tweede kans te geven én de nachtduiken gelijk in te plannen.
20 November 2014
Sinds 2006 zijn Fakarava en de zes atollen van de Tuamotu-archipel geklasseerd als biosfeerreservaat door UNESCO. Samen met Rangiroa behoort Fakarava tot de beste duikbestemmingen ter wereld.
19 November 2014
De wateren rond Rangiroa maken deel uit van een beschermd gebied, het aantal duikstekken is er dus heel beperkt. Maar in de Tiputapas zou het krioelen van de vissen, en het rif is de thuishaven van een groep tuimelaars.
18 November 2014
Het Polynesische eiland Moorea is samen met Tonga (gelegen in Papoea-Nieuw-Guinea) en de Silver Banks (Dominicaanse Republiek) één van de topplaatsen voor het spotten van bultrugwalvissen.
12 Augustus 2014
Nooit eerder had ik gehoord van Statia, zoals de lokale bevolking het noemt. Maar Sint Eustatius heeft waarschijnlijk wel de vele deelnemers, en zeker ook mijzelf enorm verrast aan diversiteit en mariene leven.
11 Juli 2014
Graag stellen wij U onze Top 100 voor van de meest bizarre vissen, garnalen, krabbetjes, inktvissen, en zo veel meer dat wij of onze duikgidsen tot nog toe hebben gevonden.
29 December 2013
In augustus 2008 deed een patrouilleteam van het Cenderawasih National Park één van de bizarste ontdekkingen ooit. De lokale vissers maken er gebruik van hun ‘bagans’, en ... dagelijks zouden walvishaaien hier in grote aantallen uit de diepte naar de oppervlakte komen.
22 Februari 2011
Het is al lang geweten dat de Indonesische eilanden heel wat te bieden hebben wat betreft fauna en flora. Maar inmiddels kan ook ikzelf de uitspraak ‘Als je er eenmaal bent geweest, keer je er zeker eens terug’ bevestigen.
12 December 2009
De laatste jaren is de populariteit van de onderwaterfotografie enorm toegenomen. Mede dankzij de digitale fotografie gaan menig duikers met hun cameraatje de diepte in op zoek naar de beste foto’s. Doch blijkt de perfecte foto niet zo eenvoudig te maken.
Copyright ©2016-2022 Van Saen Bruno. Alle rechten voorbehouden.
Algemene voorwaarden en Privacybeleid.
Drievoudig winnaar Wereldfestival voor Onderwaterbeelden
Alle foto's op deze site zijn auteursrechtelijk beschermd. Het gebruik van de foto's is enkel toegestaan na schriftelijke goedkeuring van Bruno of Els.