You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Loading...

Acupunctuur

Acupunctuur is een hoeksteen van de traditionele Chinese geneeskunde, die streeft naar een gezond evenwicht tussen lichaam en geest. Wanneer dit evenwicht verstoord wordt door ziekte of stress, komt ook de doorstroom van levensenergie (= chi) in het gedrang. Door de strategische plaatsing van fijne naalden proberen we deze energie opnieuw in goede banen te leiden.

Waarom
zou je acupunctuur proberen?

De belangstelling voor de acupunctuur is enorm gestegen door de spectaculaire resultaten van deze therapie. Dit voornamelijk bij chronische en acute functionele klachten waar de Westerse Geneeskunde de wensen laat afweten. Deze tak uit de chinese geneeskunde wordt gebruikt om ziektes te genezen en te voorkomen. Hierbij streeft men naar een evenwicht tussen Yin en Yang. Een ziekte wordt namelijk beschouwd als een verstoring van dit evenwicht. De kracht van de acupunctuur zit in de naalden waarmee we de geblokkeerde energiedoorstroming herstellen, het evenwicht opnieuw op peil brengen en het genezingsproces activeren en versnellen.

De term 'Dry Needling' is één van de vele priktechnieken binnen de acupunctuur. Deze techniek wordt gebruikt voor de behandeling van pijn veroorzaakt door problemen in het spierweefsel. Dit wordt myofasciale pijn genoemd. Dit soort pijn is soms moeilijk door de patiënt te lokaliseren of te omschrijven, en kan zowel in rust als bij beweging optreden.

In 2008 behaalde ik de titel Traditional Chinese Medicine of TCM-acupuncturist aan één van de weinige erkende colleges in België, namelijk het Jing-Ming instituut.
De opleiding werd afgerond met een 22 dagen stage aan de Nanjing University in China. Het is tijdens deze unieke stage dat Jing-Ming studenten volledig worden klaargestoomd en het door het Chinese Ministerie van Onderwijs erkende getuigschrift ontvangen.

Verder ben ik tevens lid en aangesloten bij de Belgische Beroepsfederatie voor acupuncturisten EUFOM, welke deel uitmaakt van de ETCMA (European Traditional Chinese Medicine Association).

Samen met mijn paramedische opleiding (kinesitherapie)
kan ik mijn patienten nog beter van dienst zijn en hun nog sneller helpen bij allerhande kwalen en/of problemen.

Gebruikte Technieken

NAALDEN

Het plaatsen van naalden is de meest gekende techniek. De acupuncturist maakt een keuze uit de meer dan 1000 punten, die elk hun eigen functie hebben bij het herstel van verstoorde energie.

CUPPING

Deze behandelingstechniek creëert een vacuüm met behulp van glazen bollen. Cupping is o.a. enorm doeltreffend bij nek-, schouder- en rugklachten.

MOXSEREN

Dit is een techniek waarbij het kruid moxa (Artemesia Vulgaris) gebruikt wordt om ingebrachte naalden te verwarmen. Kan ook rechtstreeks op lichaamspunten toegepast worden.

KRUIDENTHERAPIE

Het gebruik van kruiden ondersteunt het genezingsproces en is vaak zeer nuttig bij zogenaamde "energetische tekorten".

VOEDINGSADVIES

Werken aan je genezingsproces dmv. een uitgebalanceerd voedingspatroon. Met relatief weinig moeite kan ik je ondersteunen bij het ontlasten van bepaalde organen.

Meer info
DRY NEEDLING

Dry Needling is een eeuwenoude acupunctuur techniek voor de behandeling van pijn veroorzaakt door problemen in het spierweefsel.

Meer info

Acupunctuur helpt bij ...

 • Acute en chronische sinusitis
 • Constipatie
 • Diaree
 • Spijsverteringsproblemen
 • Zure oprispingen
 • Lage rugpijn, ischialgie
 • Nekpijn, trapeziussyndroom, whiplash
 • Facialis paralyse (verlamming van de gezichtsspieren)
 • Spanningshoofdpijn
 • Migraine
 • Fibromyalgie
 • Frozen shoulder
 • Reumatische klachten
 • Tennis- en golferselleboog
 • Bursitis (ontsteking van de slijmbeurs)
 • Andere orthopedische klachten zoals bvb. peesontstekingen, gonartose (artrose van de knie), …
 • Klachten van algemene zwakte en/of pijn
 • Allergieën o.a. hooikoorts
 • CVS (chronische vermoeidheidssyndroom)
 • Bloeddrukproblemen
 • Slaapproblemen
 • Hartkloppingen
 • Infectieziekten zoals bvb. zona
 • Psychische problemen: stress, burn-out, depressie
 • Infertiliteit

Werkwijze acupunctuur


Mee te brengen bij uw 1e afspraak

. Identiteitskaart

. Protocollen van uitgevoerde onderzoeken:
     (CT, MRI, Echografie, ...)

. Uw aanvullende verzekering


Uw eerste behandeling

Wij starten met een uitgebreide anamnese aan de hand van een (reeds ingevulde) vragenlijst. Op basis van deze vragenlijst, het bekijken van de tong en het voelen aan de pols wordt de diagnose gesteld. Nadien wordt er overgegaan tot het prikken van de eerste naaldjes.


Tarieven

De eerste behandeling kost €60.
De behandelingen erna kosten €50.


Wat betalen de mutualiteiten terug?

Acupunctuur:
Veel gestelde vragen

Naargelang de moeilijkheid van de diagnose en de toegepaste technieken kan een acupunctuurbehandeling variëren van twintig minuten tot anderhalf uur.
Acupunctuurnaalden zijn veel fijner dan injectienaalden. Het prikken wordt door de meeste patiënten nauwelijks gevoeld of als pijnlijk ervaren. De naaldsensatie zelf kan een tintelend gevoel geven. Dit betekent echter dat geblokkeerde energiebanen of de energie doostromingen in het lichaam extra gestimuleerd worden en het genezingsprocess bevorderd.
Acupunctuur is snel werkzaam bij baby's en zelfs bij dieren. Het heeft dus hoegenaamd niets met 'geloof' te maken. Het is voldoende bewezen dat er bij acupunctuur reproduceerbare, biologische veranderingen optreden wanneer een naald in een acupunctuurpunt wordt gestoken.
Alle erkende en moderne acupuncturisent maken gebruik van naalden voor éénmalig gebruik om elke vorm van besmetting uit te sluiten.
Afhankelijk van de aard van de aandoening zal je meer of minder behandelingen nodig hebben om beterschap te bekomen. Het is evident dat bv. spierpijn vaak sneller te genezen is dan bv. chronisch vermoeidheidssyndroom. Vaak geldt wel volgende regel: 'Hoe acuter de klacht, hoe sneller er resultaat bereikt wordt.' Let wel: zoals eender welke andere geneeskundige behandeling kan ook acupunctuur nooit 100% zekerheid geven op genezing.
Het is steeds noodzakelijk om een diagnose te stellen volgens de principes van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Bij de Westerse diagnose wordt er namelijk geen rekening gehouden met de energetische toestand van het lichaam. Het is juist deze energetische diagnose die de acupuncturist toelaat de juiste punten te kiezen bij elke behandeling. Zo is het bv. mogelijk dat, als er drie mensen een acupunctuurbehandeling tegen hoofdpijn krijgen, ze alle drie naalden op andere plaatsen in het lichaam krijgen.
De acupuncturist is perfect uitgerust om een energetische diagnose te stellen. Een goede acupuncturist zal echter niet aarzelen om iemand door te verwijzen voor verder onderzoek indien nodig. Doorverwijzing naar dokters-specialisten kan nodig zijn om bepaalde ziektebeelden te bevestigen of uit te sluiten. Bloedonderzoek, EMG, scan, e.d. hebben hun nut al lang bewezen. Het zou dom zijn om hier, indien nodig, geen gebruik van te maken!
Acupunctuur is niet gevaarlijk als het door een goed opgeleide therapeut wordt uitgevoerd. Ikzelf ben aangesloten bij de Belgische beroepsfederatie van acupuncturisten, EUFOM. Wij weten dat bij zwangerschap bijvoorbeeld het prikken van bepaalde punten verboden is.